Dietu s nízkým glykemickým indexem často využívají lidé potýkající se s cukrovkou, inzulínovou rezistencí nebo obezitou. V čem spočívá?
Zdravá a vyvážená strava je pro dobré fungování těla nesmírně důležitá. Každodenní pokrmy by měly obsahovat kvalitní zdroje sacharidů, bílkovin a tuků. Sestavení správného jídelníčku však není vůbec snadné. To, co skončí na vašem talíři, může buď posilovat, nebo zmírňovat jisté příznaky určitých onemocnění. Strava je obzvláště důležitá v případě zdravotních obtíží, jako jsou cukrovka či inzulínová rezistence. Co to je dieta s nízkým glykemickým indexem? Jaká v ní platí pravidla? Kdy je vhodná? Čtěte dál!
Obsah
Glykemický index – co to je?
U diety s nízkým GI je nejdůležitější vysvětlit základní pojem: co je to vlastně glykemický index? Tento ukazatel nám poskytuje informaci, jak rychle jednotlivé potraviny zvyšují hladinu cukru v krvi. To je velmi důležité pro ty, kdo trpí cukrovkou nebo inzulínovou rezistencí. Potraviny s vysokým glykemickým indexem se velmi rychle vstřebávají a způsobují prudký nárůst hladiny glukózy v krvi. To následně způsobuje, že tělo vytváří velké množství inzulínu k regulaci její úrovně. To je ale pro naše zdraví nepříznivé a může způsobovat náhlý pokles energie a pocit hladu. Strava založená na potravinách s nízkým glykemickým indexem může být prospěšná pro zdraví. Samozřejmě, není nutné jednotlivé složky ze svého jídelníčku zcela vyloučit, pokud k tomu neexistují jasné kontraindikace. Nejlepší bude zapojit zdravý rozum a konzumovat je pouze s mírou.
Co jíst při dietě s nízkým GI?
Zmíněná dieta spočívá především v tom, že se vyhýbáte potravinám, které zvyšují hladinu glukózy v krvi, a naopak upřednostníte konzumaci těch s glykemickým indexem nižším než 55. Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem patří:
- celozrnné pečivo,
- maso,
- ryby,
- vejce,
- mořské plody,
- semena luštěnin,
- oleje,
- ořechy,
- ovoce – jablka, jahody, maliny, borůvky, avokádo, grapefruit,
- zelenina – rajčata, okurky, cibule, česnek, květák, brokolice.
Pokud nemáte čas každý den plánovat vyvážený jídelníček a vařit, měli byste rozhodně využít dietní rozvoz jídla s výběrem menu. Je to skvělé řešení pro náročné, kteří chtějí dbát na své zdraví, ale jejich každodenní povinnosti jim nedovolují přesně počítat kalorie ani připravovat pokrmy. Dovoz dietní stravy je stále populárnější. Není divu – toto řešení přináší mnoho výhod. V první řadě ušetříte spoustu času a vždy budete mít po ruce lahodné a zdravé pokrmy. Tímto způsobem snadno omezíte pojídání pamlsků a dosáhnete žádoucích proporcí svého těla. Pokud chcete zhubnout pár kilo nadváhy, můžete si zvolit redukční dietu, která vám pomůže dosáhnout toho, co jste si předsevzali. To jsou však ale jenom dva příklady dietní nabídky od Pomelo. Možností je mnohem více, takže si každý najde to pravé řešení.
Čemu se vyhnout při dietě s nízkým GI?
Pokud se rozhodnete pro dietu s nízkým GI, budete muset z jídelníčku vyloučit určité potraviny, které nepřímo způsobují náhlé uvolňování inzulínu. Mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem patří:
- cukr,
- bílé pečivo,
- brambory,
- bílá rýže,
- rýžové vafle,
- med,
- banány a sušené ovoce,
- slazené nápoje, ovocné šťávy,
- pivo.
Dodržování zásad diety s nízkým GI může být bezpochyby zpočátku dost náročné. Tento stravovací režim vyžaduje určité oběti. Pokud se však potýkáte s nemocemi souvisejícími se stravováním nebo si jen chcete zlepšit vnitřní pohodu v každodenním životě, rozhodně to stojí za pokus. Nezapomeňte však, že byste se měli předem poradit s lékařem nebo dietologem. Používání eliminační diety bez konzultace může vést k závažným potížím nebo zhoršení onemocnění. Ať už se chcete jen postarat o zdraví, nebo třeba shodit pár nadbytečných kilogramů, dodržování určitých pravidel a pěstování zdravých návyků nebývá snadné.
Zajímá vás, jak držet dietu? V první řadě si stanovte konkrétní cíl a postupně se ho snažte dosáhnout. Zapomeňte na pravidlo „všechno, nebo nic“. Snažte se každý den pěstovat prospěšné návyky, které vám pomohou těšit se z dobrého zdraví a pocitu ze sebe.
Co je glykemická zátěž?
Glykemická zátěž je přesnějším ukazatelem než glykemický index. Odráží vliv dané potraviny na zvýšení hladiny glukózy v krvi.
Je přesnější, protože kromě typu sacharidů a jejich rychlosti vstřebávání zohledňuje i jejich množství v konkrétní porci určité potraviny.
Jaké jsou principy diety s nízkým GI?
Zajímá vás, co přesně je dieta s nízkým GI? Přečtěte si několik pravidel, která byste měli dodržovat, pokud se rozhodnete pro tento styl stravování:
- Základem jídelníčku by měly být potraviny s nízkým glykemickým indexem, např. zelenina, ovoce, luštěniny, ořechy, maso, ryby, vejce nebo celozrnný chléb. Vyplatí se mírně omezit sacharidy ve stravě.
- Doporučuje se jíst alespoň 3 nebo 4 jídla denně v pevně stanovených časech, abyste zabránili kolísání hladiny cukru v krvi.
- Měli byste si také zajistit správnou hydrataci. Snažte se vypít alespoň 2 až 3 litry vody denně.
- Omezte příjem cukru a vynechte všechny povzbuzující látky.
- Potraviny by se měly vařit ve vodě, péct, vařit v páře nebo smažit na velmi malém množství tuku.
Toto jsou základní pravidla pro dodržování diety s nízkým glykemickým indexem. Tento model vychází z principů zdravého stravování a určitě může mít pozitivní vliv na vaše zdraví a vnitřní pohodu.
Kdo by měl držet dietu s nízkým GI?
Zmíněný výživový program je obzvlášť vhodný pro ty, kdo se potýkají s nemocemi jako cukrovka 1. a 2. typu, inzulínová rezistence či různé typy hormonálních poruch. Tato dieta může mít příznivý vliv i na postavu těch, kteří plánují zhubnout pár kilogramů. Před jejím zahájením se však rozhodně vyplatí ji probrat s lékařem, který provede příslušné testy, aby byl schopen určit vhodnost zvoleného nutričního modelu. Může být nutná i konzultace s dietologem, který vám poradí, jak si správně sestavit jídelníček, aby vaše tělo mělo všechny potřebné
živiny.
Dieta s nízkým GI je způsob stravování založený na potravinách s nízkým glykemickým indexem. Tímto způsobem dokážete výrazně snížit náhlé, pro tělo nepříznivé, inzulínové výkyvy. To je velmi důležité pro diabetiky a osoby s inzulínovou rezistencí. Je však zásadní vzít v úvahu především doporučení vašeho lékaře. Strava každého člověka by měla být vyvážená a bohatá na cenné živiny – to umožní, aby naše tělo efektivně fungovalo.










