Glykemický index – tabulka potravin s nízký či vysokým GI

co je glykemický index

Co je to glykemický index (GI)?

Glykemický index určuje procentuální nárůst koncentrace cukru v krvi po konzumaci 50 g vstřebatelných sacharidů z dané potraviny ve srovnání s 50 g čisté glukózy. Stupnice hodnot GI se pohybuje mezi 0 a 100, přičemž 100 je glykemický index referenčního výrobku, tedy glukózy, a 0 zase třeba sladidla erytritol. 

Pomocí tohoto ukazatele se hodnotí potraviny z hlediska vlivu na hladinu glukózy v krevním séru a rozděluje se následovně: 

  • nízký GI: 0-55,
  • střední GI: 55-69,
  • vysoký GI: >70.

Kromě termínu glykemický index se v souvislosti s glykémií po konzumaci jídla častěji hovoří o glykemické zátěži (také se můžete setkat s termínem glykemická nálož). Glykemická zátěž (GZ) je číselná hodnota, která zohledňuje množství sacharidů v potravinách a bere v úvahu nejen kvalitu, ale i množství zkonzumovaných sacharidů, přičemž se potraviny rozdělují následovně:

  • Nízká GZ: 0-10
  • Střední GZ: 11-19
  • Vysoká GZ: >20

Glykemický index určuje především kvalitu zkonzumovaných sacharidů, ale nezohledňuje množství sacharidů v potravinách, jako je tomu u glykemické zátěže. Pomocí hodnot GZ můžeme stanovit pravděpodobný glykemický účinek skutečných velikostí porcí různých potravin, a proto bychom měli při plánování stravy vycházet především z této hodnoty. 

Za předpokladu, že vařená mrkev má glykemický index (GI) 49 a že obsah sacharidů ve 100 g výrobku je 8 g, bude glykemická zátěž 3,92 ve 100 g této potraviny, což spadá do nízké GZ. Rozšířený mýtus o tom, že vařená mrkev má velký vliv na glykémii po konzumaci jídla a narušuje metabolismus sacharidů, již byl vyvrácen. Aby měla vařená mrkev výrazný vliv na hladinu cukru v krvi, museli byste jí zkonzumovat v opravdu velkém množství, což je pro běžného spotřebitele nereálné. 

Od čeho se odvíjí glykemický index (GI)?

Glykemický index se odvíjí od těchto faktorů:

  • Množství a druh sacharidů v daném výrobku a jídle – čím menší bude jejich množství a častější konzumace, tím rovnoměrnější bude rozložení sacharidů v každém jídle, a tím pádem i nižší výdej inzulinu.
  • Stupeň zralosti (platí pro ovoce) velmi zralý banán má vyšší GI než ten, který je ještě zelený. Se zráním se snižuje množství škrobu a zvyšuje se podíl rychle stravitelných jednoduchých cukrů.
  • Způsob zpracování a zacházení s potravinami – zcela uvařené potraviny mají vyšší GI než produkty uvařené al dente a syrové mají zase nižší GI než uvařené. Mletí také zvyšuje GI. Čištění obilných zrn zvyšuje jejich glykemický index, proto by základem této diety měly být celozrnné sacharidy.
  • Obsah živin a trávicích enzymů – bílkovin, tuků, organických kyselin, pektinu, tříslovin a kyseliny fytové, které zpomalují uvolňování cukru z potravin do krve
nízký glykemický index


Proč je glykemický index (GI) tak důležitý?

Reakcí organismu po konzumaci výrobku s vysokým glykemickým indexem nebo jídla s vysokou glykemickou zátěží je rychlý vzestup hladiny glukózy v krvi a její následný rychlý pokles. Obvykle se projevuje brzkým nástupem pocitu hladu. Rychlé kolísání hladiny glukózy v krevním séru může způsobit hormonální a metabolické změny, a přispět tak k následné konzumaci nadměrného množství jídla. Výsledkem bude příliš velký přísun energie ze stravy a zvýšení tělesné hmotnosti, což může vést k nadváze a následně k obezitě. Nadváha má četné negativní zdravotní důsledky. 

Jídla s nízkým glykemickým indexem a nízkým obsahem cukru obsahující převážně komplexní sacharidy, společně s přiměřeným podílem bílkovin, tuků a vlákniny mají opačný účinek – způsobují postupný vzestup hladiny glukózy v krvi, aniž by vyvolávaly náhlé přívaly inzulinu, a přispívají k oddálení pocitu hladu.

Potraviny s vysokým, středním a nízkým GI? – příklady potravin

NázevHodnota GISkupina GI
Ovoce

maliny25nízký GI
pomelo30nízký GI
jablko34nízký GI
meruňky57střední GI
kiwi58střední GI
meloun60střední GI
vodní meloun72vysoký GI
Zelenina

rajče15nízký GI
brokolice15nízký GI
syrová mrkev16nízký GI
batáty61střední GI
vařená dýně75střední GI
vařené brambory76vysoký GI
Obilné výrobky

hnědá rýže48nízký GI
bulgur50nízký GI
těstoviny z tvrdé pšenice50nízký GI
žitný chléb58střední GI
kuskus65střední GI
pšeničný chléb71vysoký GI
kukuřičné lupínky81vysoký GI
Luštěniny

vařená sója18nízký GI
vařená červená čočka26nízký GI
vařená cizrna36nízký GI
Mléčné výrobky

mozzarella0nízký GI
0% bílý jogurt19nízký GI
1,5% mléko30nízký GI
Ořechy, peckoviny a semena

arašídy13nízký GI
mandle15nízký GI
dýňová semínka25nízký GI
sezam35nízký GI
maso, ryby, mořské plody bez přísad, marinád a zálivek<55nízký GI
oleje<55nízký GI
vejce0nízký GI

Pro koho je vhodná dieta s nízkým glykemickým indexem (GI)?

Ve skutečnosti je tato dieta vhodná pro každého. Jídelníček složen z jídel s nízkou až střední glykemickou zátěží má pozitivní vliv na glykémii po konzumaci jídla, což vede k nižšímu vylučování inzulinu a zabraňuje vzniku hyperinzulinémie. Dieta s nízkým GI funguje jako prevence pro ty, kterým hrozí cukrovka. Lékaři a odborníci na výživu ji doporučují lidem, kteří se potýkají s poruchami metabolismu sacharidů, mezi něž patří pacienti s cukrovkou 1. a 2. typu, prediabetem nebo inzulinovou rezistencí. Poslední onemocnění se často vyskytuje společně se syndromem polycystických vaječníků (PCOS) nebo metabolickým syndromem. 

glykemický index tabulka

Proč kontrolovat glykemický index (GI) potravin?

Potraviny s vysokým glykemickým indexem (GI) způsobují rychlý vzestup a pokles hladiny cukru v séru a zvyšují potřebu inzulínu. Pokud se v každodenním jídelníčku objevují často, zvyšují také koncentraci hormonu leptinu, tzv. hormonu hladu neboli obezity, který představuje riziko vzniku ischemické choroby srdeční, cukrovky 2. typu, nealkoholického ztukovatění jater, dny a mnoha druhů rakoviny. 

Další články z našeho webu